BASIN ODASI

BUTTERFLY ŞEF YAZI

Çikolatayla Harmanlanan Benzersiz Tatlar Butterfly Yeryüzünde bazı anlar hayata anlam katan bir lezzet var. Çikolata! Çikolata ile harikalar yaratan işletmelerin birbiriyle yarıştığı bugünlerde dünyaca ünlü çikolata butikleri de günden güne çoğalıyor. Bugün Türkiye’nin en iyi çikolata butiklerinden biri olarak gösterebileceğimiz Butterfly, 13 Aralık 2003 yılından bu yana çikolata severlerin büyük beğenisini topluyor. Butterfly’ın başarılı çikolata şefi Osman Yılmaz ile oldukça tatlı bir sohbet yürüttük… Pastacılık ile başlayan mesleki serüvenini sonralarda çikolataya yönelerek sürdüren Osman Yılmaz, bugün başarılı butik çikolatacı Butterfly’ın birbirinden özel reçetelerine imza atıyor. Birçok otel mutfağında pastane bölümüne farklı tecrübeler edinen Yılmaz, içindeki çikolata aşkına yenik düşerek sonunda yalnızca çikolata şefi olmaya karar vermiş. Mesleğini oldukça severek icra ettiğini dile getiren Yılmaz, çikolata üzerine araştırmalar yapmanın öneminden de bahsediyor. Farklı çikolatalar yaratarak müdavimlerine çikolatayla yapılabilecek hemen her lezzet alternatifini sunan Butterfly, kısa sürede kendini bir çikolata evi haline …
Okumaya devam

JULIO BLANCO YAZI

İspanyol Pastacılığının Gözde Şefi Julio Blanco Son yıllarda İspanyol pastacılar, gastronomi dünyasında kendilerinden oldukça fazla söz ettiriyor. Bunlardan biri de Julio Blanco… Bu sayımızda İspanyol gastronomi organizasyonu Real Academia de Gastronomia tarafından verilen ‘’En İyi Pasta Şefi’’ ödülünün bu yıl ki sahibi İspanyol pasta şefi Julio Blanco’yu mercek altına aldık… İspanya’ya bağlı özerk bir bölge olan Asturya’nın Gijón şehrinde doğup büyüyen Julio Blanco, pastacılığa yine bu şehirde bulunan Sebastián Confectionery’de başlamış. 15 yaşında okulu bırakarak pasta şefi olma hayaliyle işe giren deneyimli şef, pastacılığı sevmesi ve meslek olarak seçmesinde en büyük etkenin annesi olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Yemekle ilgili birçok esasları annesinden öğrenen Blanco, yakınlarının söylediklerine göre sadece tatlı yapımında değil yemekte de oldukça başarılı. Ailesi özellikle paellasının muhteşem olduğunu belirtiyor. Işine büyük bir tutkuyla bağlı olan şef, yaptığı işin zor, zaman zaman da nankör olabildiğini ama müşterilerin takdirinin …
Okumaya devam

CIKOLATA MUZESI

Tarihin Çikolata Kokan Anlarına Yolculuk… Efsanevi bir lezzet ‘çikolata’… Kökeni asırlar öncesine dayanan mutluluk kaynağı bu eşsiz lezzetin çekirdekten ürüne zaman yolculuğuna Choco Story, Çikolata Müzesi çerçevesinden bir bakalım istedik. Sizin de bu şehirlere yolunuz düştüğünde muhakkak uğramanız gereken, çikolata ve tarih kokularının birbirine karıştığı bu 3 durak, bakın ziyaretçilerine neler neler anlatıyor… Çikolatayla ilgili, kökeni nereye dayanır? İyi çikolatanın sırrı nedir?, Endüstriyel gelişim çikolatanın popülerleşmesinde nasıl bir rol oynadı?, Çikolatanın ilaç olarak kullanılmasının sebebi nedir? gibi birçok soru sıralamak mümkün. Bu bağlamda Choco-Story | Çikolata Müzesi, tat ve görselliğiyle 4 bin yıllık bir geçmişe sahip olan çikolatanın doğuşundan bu yana akla gelen tüm bu sorulara cevap bulmayı amaçlıyor. Müze, ziyaretçilerini adeta çikolatanın heyecan verici dünyasında bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Bir görsel şölen olan çikolatanın kokusu ve lezzeti de her daim iddialı! Çikolata müzesi, genç, yaşlı birçok çikolata tutkunu için …
Okumaya devam

Karafirin

Ar-Ge Çalışmaları Profesyonelce Yürüyor Karafırın 1905 yılından bu yana süregelen bir geçmişe sahip Karafırın, mesleğin pastacılık tarafına yönelen Karal’lar tarafından, 1992’de ilk Karafırın Pastanesi’ni Bakırköy’de açmış. 1996 yılında İkitelli Organize Sanayi Sitesi içerisinde yer alan Karafırın, burayı üretim tesisi olarak kullanmaya başlamış ve lezzet, hijyen, estetik alanlarında kendi standartlarını oluşturmuş. 2005 yılında mevcut konseptine restoran kültürünü de ekleyen Karafırın, İkitelli’de ilk restoran-kafe-pastane mağazasını açmış ve 2006’dan bu yana franchise yöntemi ile yatırımcılara iş kurma olanağı sağlıyor. Hızla yayılan mağazaları, genişleyen franchise ağı, Türkiye’den ve yurtdışından ustalar ile sürdürdüğü yoğun ar-ge çalışmaları ile ülkemiz pastanecilik sektörünü her geçen gün daha ileriye taşımak için çalışan Karafırın’ı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Karal ve Ar-Ge Bölüm Sorumlusu Yusuf Karal ile konuştuk… Lezzet, hijyen, estetik alanlarında kendi standartlarını oluşturan zincir, 1998 yılında Malta’da düzenlenen Uluslararası Gastronomi Yarışması’nda butik pastalar dalında Türk milli takımına seçilerek, Türk …
Okumaya devam

LE MERIDIEN PASTANE YAZI

Le Méridien İstanbul, Pastanede Benzersiz Sunumlara İmza Atıyor! Pastanecilik sektörü günden güne gelişme gösterirken otel pastaneleri de sunumları farklılaştırmak adına adeta birbirleriyle yarışıyor. En başarılı sunumlar elbette ki işin ehli şeflerden geliyor. Le Méridien İstanbul Otel’in pastane kadrosu da işinde uzman şeflerden oluşunca tadından yenmiyor. Yalnızca pastanesiyle değil mimarisi, kalitesi ve tüm yeme içme mekanlarıyla öne çıkan otelin pastanesini de mercek altına alalım istedik… İstanbul’un popüler semtlerinden biri olan Etiler’de yükselen, başarılı konsepti ve hizmetiyle dikkat çeken Le Méridien Istanbul Etiler’in pastane şefi Ayhan Karadeniz, pastaneye gönül vermiş oldukça deneyimli bir şef. E bir de işin içinde Tarkan Özdemir olunca profesyonel işlerin çıkması için hiçbir engel yok diyebiliriz. 1974 Bolu, Mengen doğumlu, Şef Ayhan Karadeniz,  yemek yapmayı yeterince sevmediğini fark etmesiyle birlikte 1987’de yılında pastacılığa yönelmiş. İzmir, Alanya, Antalya gibi bir çok şehirde pastacı olarak çalışan deneyimli şef, nihayetinde kariyer …
Okumaya devam

MARIE ANTOINETTE YAZI

Rönesans Dönemini Çikolataya Yansıtan Bir İsim… Nişantaşı’ndaki çikolata kokan ufak bir dükkandan bahsedeceğiz şimdi uzun uzun. Çikolata kokan diyoruz çünkü gerçek bir çikolata dükkanı burası. Aslen oyuncu olan Ruken Demirer’in çocukluğundan bu yana bitmek tükenmek bilmeyen çikolata aşkından doğan bu fikir, şimdilerde butik çikolata denince ilk akla gelenlerden biri olmayı başarmış durumda… Çocukluktan bu yana hayal ettiği çikolatacı olmayı emin adımlarla ilerleyerek hayata geçiren Ruken Demirer “Çikolatacı olmak için çok fazla araştırma yaptım. Çikolata yapmak için okul okumadım. Sadece hayal gücüm ve çikolata aşkıyla yola çıktım” sözleriyle kendini ifade ediyor. En iyiyi ortaya koyarak ambalajda ve çikolatada fark yaratan markanın ismi ise Eski Fransa Kraliçesi ve çikolataya olan düşkünlüğüyle bilinen Marie Antoinette’den geliyor. 2 sene gibi kısa bir sürede Türkiye’nin önde gelen firmalarına danışmanlık yapmaya başladıklarından bahseden Demirer “Ürünlerin hepsinde yüzde yüz Belçika çikolatası kullanıyoruz. Çikolatalarımız el yapımı olarak günlük …
Okumaya devam

FARUK GULLUOGLU YAZI

Faruk Güllüoğlu, “Geleneksel” ve “İstanbul” Markalarını Franchise ile Büyütecek! Baklava denince ilk akla gelen Güllüoğlu oluyor elbette. Baklavacılıkta usta bir ailenin saygın markalarından biri olan ve 1871 yılında baklavacılık serüvenine başlayan Güllüoğlu Ailesi’nden Faruk Güllüoğlu, şuan hali hazırdan bulunan 29 olan mağaza sayısını 2015’te 200’e çıkartmayı hedefliyor! Bu doğrultuda, tatlı ve kafe & restoran konseptiyle, Faruk Güllüoğlu Geleneksel ve Faruk Güllüoğlu İstanbul olarak iki ayrı marka geliştiren Güllüoğlu, geliştirdiği yeni proje ile 141 yıllık aile tarihinde ilk kez franchise vererek 2012 yılını 35 mağaza ve 55 milyon lira ciro ile kapatmayı amaçlıyor. Baklavacılık sektörünün önde gelen isimlerinden Faruk Güllü, 25 Eylül 2012 Salı günü Şirinevler “Faruk Güllüoğlu İstanbul” mağazasında düzenlenen basın toplantısında Faruk Güllüoğlu markasının franchise sistemi ile büyüme hedeflerini açıkladı. Basın toplantısında ayrıca Faruk Güllüoğlu Geleneksel tatlı ve Faruk Güllüoğlu İstanbul kafe & restoran markaları ile sektöre kazandırılacak gelişmeler …
Okumaya devam

Bir Mezzaluna klasiği

Bir Mezzaluna klasiği: tiramisu   Türkiye’nin en beğenilen İtalyan tatlarının adresi Mezzaluna, İtalyanların vazgeçilmez lezzeti tiramisu ile damakları tatlandırmaya devam ediyor. Mascarpone peyniri, kakao, espresso, brendi ve savoyerin mükemmel uyumu ile benzersiz bir keyif yaşatan tiramisu, yemeğini tatlıyla sonlandırmak isteyenler için enfes bir seçim! Diyet bozduran tatlı olarak da anılan Mezzaluna’nın tiramisusundaki lezzet sırrı Mezzaluna’da saklı. Çok özel bir tarifle hazırlanan tiramisu, mükemmel lezzetiyle günün her öğününe eşlik ederek müdavimlerin tutkusu haline geliyor.   www.mezzaluna.com.tr  

GASTROBOSPHORUS PATISSERIE COMPETITION

Yalnızca Pastacılığın Konuştuğu Bir Düello Düşünün…   Gastrobosphorus Patisserie Competition   Dünyanın her köşesinde en tatlı vakittir pasta saatleri. Pastacılığın Türkiye’de de gelişiyor olması oldukça güzel bir kademe. Pastacılığa dair bir yarışmanın profesyonel ellerde şekillenmesi kadar iyi bir sonuç olamaz. Türk pastacılık sektörünün iddialı isimlerine düello ortamı yaratacak olan Gastrobosphorus Patisserie Competition, Türkiye’deki pastacıların ufkunu genişletecek türden bir yarışma olacak…   Pastacıların kıyasıya yarışacağı heyecanlı bir müsabaka, Gastrobosphorus Patisserie Competition’! Gastronomi sektöründe bir ilke imza atılarak gerçekleştirilen ve kamuoyunda yüzen fuar ibaresi ile yer alan Gastrobosphorus bu kez bir yarışma ile otel ve restoran sektörünün aktörlerini bir araya getiren Sirha Fuar aracılığıyla karşımızda… 1983 yılında Lyon’da kurulan Sirha’nın Dünya Ağırlama ve Gıda Hizmet etkinliği, iki yılda bir Fransa’nın Lyon kentinde düzenlenmekte. Sirha Lyon 2011 Fuarı, 2011 yılında 2200 yerli ve yabancı ürün standına yer vererek 162,000 ziyaretçi ile 900 gazeteciyi …
Okumaya devam

PALET YAZI

Palet’in Ünü Ankara’yı Çoktan Aşmış…   Ankara’da bir akşamüstü çayınızı yudumlarken damağınız benzersiz tatlarla şenlensin istiyorsanız Palet doğru adres. Hemen her Ankaralı bilir işini bu konuda ve kime sorsanız en iyiler listesinde mutlaka Palet’i gösterir. Ankara’nın kısa süre içerisinde nam salan pastanesi Palet’in merak edilenlerini en yetkili ağızdan, Aydın Kırmaç’tan dinledik…   Geleneksellikten uzaklaşmadan teknoloji ile harmanladığı ürünlerin sunumuna da büyük özen gösteren mekan, Ankaralılara pastane alışkanlığını aşılayacak cinsten. “Şirketimiz Palet Pastacılık Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. unvanı ile 1995 yılında Ankara Gaziosmanpaşa’da kuruldu” sözleriyle cümlelerine başlayan mekanın başarılı işletmecisi Aydın Kırmaç, temizlik ve titizlik anlayışlarından hiçbir zaman ödün vermediklerinin altını çiziyor. İlk şubenin ardından kısa süre içerisinde Or-An şubesini de hizmete sokan Palet, Ankara’da bir marka olmayı başarmış. Her damak zevkine ayrı, her misafire farklı lezzet sunma politikası ile yol alan marka, dünya mutfağından farklı örnekleri de bünyesinde barındırıyor. …
Okumaya devam